Fremstilling af en heliumballon

Contents

Hvem bliver ikke glad ved synet af disse farverige svævende kugler? Social Overdoze
Børn - Underholdning - Sjove fakta

Men da heliumballoner er en dyr fornøjelse i dag, spekulerer du måske på, om du kan lave heliumballoner derhjemme. Kan du det? Lad os komme i gang med det!

Helium er en ugiftig, monatomisk gas, som indtager andenpladsen i Mendelejevs periodiske system af grundstoffer. Den er farveløs, lugtfri og meget lettere end ilt og kuldioxid.

Mens iltens molekylmasse er 32 og kuldioxids molekylmasse er 44, er heliums molekylmasse utrolig let 4. Så balloner fyldt med den monatomare gas kan flyve, mens kuldioxid tynger dem ned. Jo lettere ballonens gasformige indhold er, jo større er chancerne for at flyve.

Hvor du kan finde heliumballoner

Den helium, der bruges i balloner, fremstilles ved at dybfryse naturgas. Da det desværre er umuligt at fremstille helium via en kemisk reaktion, ville det kræve et betydeligt beløb at puste heliumballoner op selv. Hvis du har brug for en heliumballon og ønsker at puste den op derhjemme, er det bedst at købe en særlig heliumbeholder. Men der er mange andre interessante eksperimenter, som du kan udføre med balloner, og som vil føre dig til nye kemiske opdagelser.

Kilde: fødselsdag pynt

En ballon fyldt med sodavand og eddike

Det er interessant, at en reaktion mellem bagepulver (NaHCO₃) og eddike (CH₃COOH) frigør en stor mængde kuldioxid. Selvfølgelig er kuldioxidens atommasse for stor til, at ballonen kan flyve, men forsøget er fascinerende og kan nemt udføres derhjemme.

Det er et praktisk trick til at få et barn til at interessere sig for kemi! Processen med at puste ballonen op med en flaske vil vække deres interesse for videnskab og måske deres lyst til at fortsætte med at gøre deres egne opdagelser.

Det skal du bruge:

Du skal bruge: eddikesyre, som du kan finde i ethvert køkken (der findes forskellige typer eddike, men stort set alle kan bruges);

  • bagepulver;
  • en tom 1,5 liters flaske eller en kolbe;
  • handsker;
  • ballon.

Dette er et simpelt trick at lave derhjemme - selv et barn kan gøre det. Men sørg for at have gummihandsker på! Eddike, især stærk eddike, kan forårsage en mild kemisk forbrænding. Husk blot, at bagepulver eller sæbe vil neutralisere syren.

Alle eksperimenter, der involverer risikable kemiske stoffer, bør udføres under voksenovervågning.

Hæld to teskefulde bagepulver i din ballon, og hæld en halv kop eddikesyre i flasken. Tilsæt ikke for meget soda! Sæt flaskehalsen ind i ballonens hals, og ret ballonen op: bagepulveret i ballonen vil falde ned i flasken og møde eddiken. En intens reaktion vil begynde, der frigiver CO2 og får ballonen til at blæse sig op. Hvis reaktionen er for svag til at puste ballonen op, skal du tilsætte mere eddike og bagepulver, men du må ikke ryste opløsningen.

Denne metode er praktisk, hvis du finder det svært at puste en ballon op.

Flyvning uden helium

Du kan bruge denne metode til at puste en ballon op, som faktisk vil flyve. Selv om dette eksperiment virker, er der brandfare, så udfør det udendørs. Beskyttelsesbriller, en laboratoriekittel og handsker er ikke-negotiably nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Husk på, at det stof, der frigives fra den opnåede opløsning, indeholder brint, som er eksplosivt! Du bør ikke kun udføre dette eksperiment udendørs, men du bør også aldrig opbevare sådanne balloner derhjemme: brinten vil eksplodere, hvis den kommer i kontakt med en gnist. Klik her for at finde ud af, hvilke eksperimenter med brint du kan lave derhjemme. Du skal også være forsigtig under selve eksperimentet: Hvis du tilsætter for meget folie og rengøringsmiddel, eller hvis du ryster indholdet uforsigtigt, kan du brænde dig på kolben. Du må ikke indånde den gas, der frigives i løbet af forsøget. Du skal bruge:

  • aluminiumsfolie;
  • vand ved stuetemperatur;
  • en ballon;
  • natriumhydroxid;
  • en glaskolbe.

Du kan også få brug for hjælp fra en anden person. En god kilde til natriumhydroxid (eller en anden stærk alkali) er de alkaliske rengøringsmidler, der normalt sælges i byggemarkeder.

Lav først et par små foliekugler. Hæld rengøringsmidlet i kolben, og tilsæt lidt vand. Tilsæt de foliekugler, du har lavet. Du må ikke ryste opløsningen! Du vil forårsage en kraftig reaktion - ballonen vil puste sig op, men den vanddamp, der opstår ved denne reaktion, vil kondensere inde i ballonen og tynge den ned, hvilket forhindrer ballonen i at flyve.

Hvis du ikke ryster opløsningen, vil reaktionen foregå langsomt, men kondensatet inde i ballonen vil løbe tilbage i kolben og ikke længere tynge ballonen ned. Opmærksomhed plus tålmodighed vil give langt bedre resultater! Og det vil være det hele værd i sidste ende: din ballon vil flyve som om den var fyldt med helium!